Blogg

Det här med egen firma

av | 27 juni, 2021

När man har en liten firma vid sidan av sitt huvudyrke så kan jag lätt säga att dygnets timmar blir väl utnyttjade. Tyvärr ryker det sociala livet ganska markant och minsta lilla lediga tid måste gå åt till alla andra huvudsysslor som den vanliga vardagen kräver.

Jag klagar absolut inte, älskar verkligen att hålla på med olika projekt i firman och kombinationen jobb, hobby, vardagsliv och träning är inslag jag valt med omsorg. Kan tänka mig att det är svårt vissa människor som valt ett annat sätt att leva att förstå sig på en sådan som mig med tusen inslag på en och samma dag.

Åter till det här med min firma.

Jag tillverkar smycken utifrån egna ideèr vilket kan ta alltifrån några timmar till flera veckor innan färdig produkt kan presenteras. Tänker skriva ner hur en hel process kan se ut innan den når sociala media.

Skapandet tar sin början och myyyycket kan hända under processens gång. Att såga och bränna mig är mer regel än undantag. En vansinnig värk har utvecklats i vissa av mina fingrar efter många års hantverk. Skapandets olika steg kan jag inte skriva i detalj här, dem är oändliga! Det är alltifrån matematiska uträkningar, mätningar på millimetern, såga, glödga, löda, såga, fila, slipa, polera mm.

Produkten fotograferas i mitt fototält vilket innebär upp emot en 50-100 olika bilder med mobil (har ingen systemkamera i nuläget). Detta sker på en EN ENDA produkt. Tiden det sen tar i mobilen att få till rätt ljus och skärpa är brutal.

När jag sen är nöjd med bilden i mobilen ska den skickas till min mail som sen sparas ner och redigeras i ett redigeringsprogram (massa tid här också).

Därefter ska produkten in i min webbshop där inget får missas och förhoppningsvis blir jag nöjd med bilderna där annars är det bara att göra om samma procedur igen.

Sist åker bilderna ut på de olika sociala kanalerna som jag har, fb, instagram och numera även tiktok.

Summering:

skapa produkt: tar alltifrån fr 5 tim-3 veckor

fotografering: en dag

redigering: en halv dag (om det är en bra dag)

lägga in produkt i webshop: 30 min -1 tim beroende på hur mycket som klyddar.

uppdateringar sociala media: ständigt pågående

inköp material: sker konstant

skapa bra kontakter: ett livsuppdrag

Ovan summering gör jag efter mitt heltidsjobb som specialpedagog i en autismverksamhet och det hade man aldrig orkat om man inte älskar det man gör.

”Det är svårt att inte bli bra på något som man älskar att göra”

Mitt fototält!

Camilla Ekberg, smyckesdesigner